Top 5 bijbaantjes vanaf 14 jaar

Top 5 bijbaantjes vanaf 14 jaar

Check hier de lijst met bijbaantjes vanaf 14 jaar. Een zorgvuldig samengestelde top 5 met de leukste manieren om geld te verdienen als scholier.

Supermarkt (vakkenvullen)

€5,00 / uur

Je kunt vanaf 14 jaar vakkenvullen in een supermarkt als bijbaan. Bij Jumbo of Albert Heijn kan dit in sommige filialen zelfs vanaf 13 jaar. Het is leerzaam en gezellig met leeftijdsgenoten. Het vakkenvullen is wel het enige dat je kunt doen in een supermarkt. Aan de kassa mag pas vanaf 16 jaar. Wel is het vullen van de vakken een goede voorbereiding om later aan de kassa te werken. Je leert alvast je collega’s en winkel kennen.

Let wel op: op schooldagen en zondagen mag je niet werken in een supermarkt. Alleen de zaterdag blijft over. Dit kan een optie zijn, mits je natuurlijk niet aan sport doet.

Voor- en nadelen vakkenvullen

✅ Leerzaam

✅ Gezellig met leeftijdsgenoten

❌ Niet op schooldagen

❌ Niet op zondag

❌ Moeilijk te combineren met sport op zaterdag

Folders bezorgen

€3,50 / uur

Werk je het liefst in je eentje, lekker rustig met je oortjes in? Dan is folders bezorgen iets voor jou! Ook wel een folderwijk of huis-aan-huisbladen bezorgen genoemd. Dit bijbaantje kan vanaf 13 jaar, maar dan wel onder toezicht van een volwassene. Vanaf 15 jaar mag het helemaal zelfstandig. Dan mag je ook kranten bezorgen, wat beter verdiend. Dus dan kan je beter daar naar overstappen.

Voor- en nadelen folders bezorgen

✅ Lekker rustig in je eentje

✅ Leerzaam

❌ Verdiensten zijn laag t.o.v andere bijbanen

Bloemenwijk

€10,00 / uur

Bij een bloemenwijk ga je bloemen verkopen in je eigen wijk. Je gaat langs bij buren en vraagt of ze een bosje bloemen van je willen kopen. 1 op de 3 buren koopt gegarandeerd, dus verkopen lukt altijd. Daarnaast zijn er familieleden die ook van je willen kopen. 10 bosjes verkoop je al gauw. Dit is omgerekend €10,00 winst.

Het is even spannend om bij iemand aan te bellen, maar zodra het één keer gelukt is, is de druk eraf. En wordt het een fluitje van een cent. Dit bijbaantje is nog redelijk onbekend, maar zeker een aanrader om eens te proberen. Er is een gratis proefpakket beschikbaar en het kan gewoon in je eigen straat.

Voor- en nadelen bloemenwijk

✅ Het kan in je eigen wijk

✅ Zeer goede verdiensten

✅ Proberen met een proefpakket

❌ Het kan regenen

Oppassen

€4,00 / uur

Gezellig bij een van je buren of familie op de kinderen babysitten. Dit bijbaantje kan ook als 14-jarige. Ben je gek op baby’s of huisdieren dan is dit jouw ding! Let wel op dat je voor 23.00 stopt. Later dan dit werken mag niet. 

Voor- en nadelen oppassen

✅ Gezellig met kinderen of huisdieren

✅ Af en toe chillen (Netflix) tijdens het werk

❌ Moeilijk om een adres te vinden

❌ Kan niet na 23.00

❌ Uurloon kan laag of hoog zijn

Influencer op social media

€50,00 / uur

Echt veel geld verdienen als 14 jarige? Word dan influencer! Promoot een bedrijf op social media en krijg hiervoor een goed uurloon voor terug. Het is alleen moeilijk om bedrijven te vinden die dit willen. Daarnaast moet je er wel voor geschikt zijn. Je kunt bijvoorbeeld negatieve reacties krijgen op social media.

Voor- en nadelen influencer

✅ Heel goed verdienen

❌ Negatieve opmerkingen

❌ Moeilijk om werk te vinden

Veelgestelde vragen

Bij welke supermarkt kan je als 14 jarige werken?

Op je 14e kan je bij Albert Heijn, Jumbo, Hoogvliet of Dirk gaan werken. Bij alle andere supermarkten is dit meestal 15 jaar, zoals Lidl. Je kan dan gaan vakkenvullen. Vanaf 16 jaar mag je achter de kassa.

Mag je werken vanaf 14 jaar?

Jazeker, als 14 jarige mag je werken! Je kan vakkenvullen, een bloemenwijk starten of folders bezorgen. Check wel de regels via rijksoverheid.nl. Zo mag je bijvoorbeeld niet op zondag werken.

Waar kan je als 14-jarige gaan werken?

Je kan gaan werken bij een supermarkt, een boerderij of een kassenbedrijf. Liever in je eigen straat een bijbaantje? Check dan een bloemenwijk of een folderwijk.

Hoeveel uur mag ik als 14 jarige werken?

Op niet-schooldagen en vakantiedagen maximaal 7 uur op een dag. Let op, niet op zondag. Doe je klusjes in je eigen buurt? Dan mag je wel op schooldagen maximaal 2 uur werken. Check het overzicht van de toegestane uren als 14 jarige hieronder:

TijdsperiodeKlusjes in de buurtLicht niet-industrieel werk
Schooldag2 uur per dag❌ niet toegestaan
Niet-schooldag7 uur per dag7 uur per dag
Zondag❌ niet toegestaan❌ niet toegestaan
Vakantiedag7 uur per dag7 uur per dag
Schoolweek12 uur per week12 uur per week
Vakantieweek35 uur per week35 uur per week
Maximum aantal gewerkte vakantieweken per jaar4 weken4 weken
Waarvan max. aaneengesloten3 weken3 weken
Maximum aantal werkdagen per week5 dagen5 dagen

Wat verdien je per uur als 14-jarige?

Momenteel ligt het minimumloon op €3,46. Let op, dit is het minimum van 15 jaar. Er is geen vastgesteld minimum voor als je 14 jaar bent. Daarom gaan de meeste bedrijven uit van het minimumloon van 15 jaar.

Meer over bijbaantjes

Scroll naar boven