Mag je als 12 jarige werken?

Mag je als 12 jarige werken?

In eerste instantie: nee. Kinderen mogen pas vanaf 13 jaar werken (behalve met een taakstraf). Toch zijn er mogelijkheden. Je moet creatief zijn! Je zou bijvoorbeeld een heitje voor karweitje kunnen doen. 

Waarom mag je geen bijbaan als 12 jarige?

Onder de 13 jaar mag je volgens de wet in Nederland niet werken. Dit beleid is opgesteld om kinderarbeid te voorkomen.

Vroeger werd je als kind vaak ingezet om in fabrieken te werken. Dit was gevaarlijke en ongezonde arbeid. Bovendien was het niet vrijwillig, maar gedwongen. Je familie was arm en je moest wel geld verdienen om te overleven. Tegenwoordig zijn we het er over eens dat dit niet past in je jeugd.

Vandaar dat het niet is toegestaan om zwaar werk te doen als kind. Het beleid is erop gericht dat je zo veel mogelijk prioriteit aan je school of opleiding geeft.

Wil je meer informatie over bijbaantjes, stages of vakantiewerk op verschillende leeftijden? Check dan de website van de Rijksoverheid.

Voorbereiding echte bijbaan

Je kan met 12 jaar nog geen officiĆ«le bijbaan doen, maar met klusjes/ heitje voor karweitjes kan je wel alvast oefenen. Je leert vaardigheden die je in toekomst goed kunt gebruiken bij een echte bijbaan. Je leert op mensen af te stappen, onderhandelen, rekenen en natuurlijk de klusjes die je hebt gedaan. Bovendien laat je zien dat je initiatief neemt. Werkgevers vinden dit knap en waarderen dit zeer. Dit geeft een streepje voor op jongens en meiden die dit niet gedaan hebben. 

Minimum loon 12 jaar

Er is geen officieel minimumloon als je 12 jaar bent. De wet staat pas toe dat je vanaf 13 jaar kunt gaan werken. Je bent dus volledig vrij wat je per uur wilt gaan verdienen. Het is natuurlijk wel verstandig om niet te veel te vragen. Anders is de kans om geld te verdienen als 12-jarige nog steeds erg klein. Het is wel zo dat: hoe meer je doet voor een klusje, hoe meer geld je kunt vragen.

Meer over bijbaantjes

Scroll naar boven